Vicente Vázquez

El enemigo és el primer de tres films que els artistes tenien en marxa quan van arribar a Barcelona durant l’estiu del 2008 i que conclouen uns dies abans del 15 de Maig del 2010. El enemigo emergeix com un retrat oblic, entre la ficció i la realitat, d’una generació de productors culturals del context local barceloní, reunits en un pis de l’Eixample. La cultura pop, biopolítica o revolució són eixos des dels que dialoga el cos discursiu d’una pel·lícula que s’interroga per la figura de l’enemic en les societats tardocapitalistes contemporànies i al mateix temps planteja una pregunta: és possible una revolució?

Ara, deu anys després, fora ja d’aquell pis de l’Eixample, Usue Arrieta i Vicente Vázquez, inicien Reforma, nom escollit pels artistes per la segona part de la trilogia. Aquesta nova proposta gira al voltant de la construcció de Via Laietana, un carrer construït a principis del segle XX per connectar l’Eixample amb Ciutat Vella.

Vicente Vázquez ha estat col·laborant i publicant les seves activitats en l’àmbit del cinema i les arts visuals des del 2002. Format com a artista visual, les seves contribucions als camps de la imatge-temps i la producció d’objectes, del visual, auditiu i la formulació del social s’han mostrat en institucions públiques i privades nacionals i internacionals, així com en festivals de cine. El 2013 cofunda Tractora Koop juntament amb Usue Arrieta, una cooperativa d’artistes basada en el model operatiu de les cooperatives de camioners. Juntament amb Nader Koochaki i Usue Arrieta, funden el projecte editorial -zko.

Entre les seves últimes exposicions cal destacar CMDG: As near as zero as one pleases, ESTE, Nova York;  Ocho diez, seis o siete lobos, Fundació Joan Miró Barcelona; Contra Tàpies, Fundació Antoni Tàpies, Barcelona; 1813, Asedio, Incendio y Reconstrucción de Donostia, Museo San Telmo, Donostia; Resonance, Goethe Institute Wyoming Building, New York i 98 weeks a Beirut. Els seus vídeos s’han programant en el CGAI, MNCARS, La Casa Encendida, en el Festival Internacional de Cine de Las Palmas, Festival Internacional de cine documental de Navarra Punto de Vista, el FMX, Festival Mar de Plata o Cineuropa (Santiago de Compostel·la). Recentment l’Anthology Film Archives de Nueva York ha realitzat un doble programa amb vàries de les seves pel·lícules.

 

Hack and Art #11 – MediaEstruch, Nau Estruch, dissabte, 26 de maig del 2018

Residència amb la col·laboració de: