Stanko Gagrčin

En el marc del programa EXCHANGE RESIDENCY

Amb la col·laboració de Belgrade Air

Durant la meva residència a Homesession, he treballat en una instal·lació de vídeo virtual pensada per ser experimentada amb auriculars V.R o com un videojoc . L’espectador es pot moure a través de simulació virtual per l’espai de Katolička Porta, una plaça a Novi Sad, Serbia. En aquest espai virtual apareixen vídeos de persones que parlen dels seus records des d’aquest lloc. Aquest projecte és un treball en progrés.

Katolička Porta és una plaça prop del centre de la ciutat. Té una història vinculada a l’escena alternativa de la ciutat: als anys 60 l’avantguarda artística es reunia al local Tribina, ubicat en aquesta plaça. Durant els anys 2000 i 2010 va ser un punt de reunions informals i alternatives per a joves. A causa a les pressions del residents dels edificis i de les cafeteries dels voltants,  els últims anys la policia treu qualsevol que intenti passar una estona informal al costat de la font, deixant només als clients de la cafeteria a prop.

Un espai no és una mera composició de materials, està format per persones i esdeveniments que han succeït en ell. Els espais  públics són macro plataformes per possibles esdeveniments micro privats. Aquest treball també mostra com una gentrificació en un macro espai afecta les vides (nocturnes) de la joventut de Novi Sad a un nivell micro.

Amb aquest treball continuo repensant el tema de l’art virtual commemoratiu. La fluïdesa dels epsais virtuals permet una narrativitat no lineal. Els espectadors mateixos trien quant de temps volen escoltar / veure un a història en praticular, però inevitablement estan dins d’una narració més àmplia, en aquest cas, l’espai de Porta.

Stanko Gagrčin

Stanko Gagrčin és l’artista serbi que ha participat en el primer programa d’intercanvi de residències artístiques entre  Barcelona i Belgrad (Serbia) amb la col·laboració de Belgrade Air Project. Gagrčin va ser resident a Homesession durant el març i l’abril del 2018.

Stanko Gagrčin va néixer a Sambor, Serbia, el 1994. El 2013 es va graduar a l’institut especialitzat en Disseny Interior i el 2017 va acabar la carrera en Arquitectura, disseny i tecnologia a Novi Sa, Serbia. Ha participat en nombroses exposicions col·lectives durant els seus estudis i ha col·laborat amb festivals com Bitef i Exit Festival. Els seus interessos es mouen entre el cinema, el vídeo art, la instal·lació, l’escenografia, l’arquitectura i l’art virtual.

Instagram @hajdukstankela