Miquel García

Miquel García. When the world becomes lines 

El 1760 el cartògraf John Spilsbury va inventar de forma casual el primer trencaclosques. Un dia se li va acudir enganxar un dels seus mapes a una tauleta de fusta i tallar-lo seguint la línia de les fronteres. En moure’l van caure-li vàries peces i en refer-lo es va adonar del laboriós treball que era encaixar de nou els fragments del mapa. When the world becomes lines situa el seu punt de partida en l’accidentat origen del puzle, prenent la reinterpretació del món per desplaçar-la, distorsionar el seu significat i produir un nou sentit sobre les múltiples línies que traça la geografia.

A partir del vídeo i la instal·lació, Miquel García posa en el punt de mira el planeta per desmuntar-ne la seva representació gràfica i els símbols de les societats que hi habiten. El mapamundis entès com un  joc difícil de resoldre,   la iconoclàstia de la reinterpretació subjectiva d’uns himnes i la comparació de la longitud de les fronteres del països del món proposen una aproximació irònica, però punyent,  a les qüestions identitàries i  territorials que configuren el món actualment.

 Miquel García (Barcelona, 1975) és graduat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona i ha realitzat diverses residències en països com Espanya, Brasil, Canadà i Corea, entre d’altres. Ha exposat de manera col·lectiva i individual en espais com el Centre GeorgesPompidou de París, la Galeria Varmelho de São Paulo, el Casino de Luxemburg, les Bienals de Mardin (Turquia) i Turku (Finlàndia), la Cooper Union de Nova York, el Centre Cultural de Noain i el Museu d’Art Modern de Tarragona. El seu treball explora línies d’investigació com la noció d’espai i territori, l’anàlisi de les estructures econòmiques i de poder i les teories contemporànies sobre història i identitat col·lectiva. Actualment treballa en un projecte de publicació becat per la Fundació Guasch Coranty.