Matteo Guidi

Matteo Guidi. Tiempo de presión 

Tiempo de presión s’inscriu en la investigació sobre l’alimentació en entorns altament condicionats que Matteo Guidi desenvolupa des del 2009, i que l’ha portat a explorar, per exemple, les recursives expressions culinàries que es desenvolupen a les presons.

El projecte planteja una especulació narrativa que pren com a punt de partida a La Reina, l’olla a pressió que Fidel Castro va distribuir altament entre la població cubana com  a part del pla d’estalvi energètic de la illa, convertint-la pràcticament en un distintiu nacional.

La gestió de la imatge pública de l’artefacte, a càrrec del propi Fidel, serveix per desplegar un joc de ressonàncies entre la idea d’un comandant proper, més quotidià, i les relacions de poder explícites i implícites que es troben en aquest gest. La reina de la salsa – exiliada cubana Celia Cruz – cantant a l’aliment, la ideal del futur i La Reina mateixa també intervenen en aquesta micro-història en procés.

Alex Brahim

 

Matteo Guidi (Cesena, Itàlia, 1978), artista, antropòleg social i professor de Sociologia de la Comunicació a la ISIA d’Urbino, va presentar en el marc del programa Invited el projecte Tiempo de presión .

Les investigacions artístiques de Guidi es situen en contextos complexos d’estructures socials més o menys tancades, com ara presons de màxima seguretat, fàbriques i, més recentment, els camps de refugiats del West Bank.  Aquests projectes neixen de la curiositat d’entendre les maneres a través de les quals els individus o grups gestionen la seva vida diària dins de sistemes delimitats que tendeixen a objectivar-los. Reflexionant sobre mètodes impredictibles de resistència quotidiana provocada per una combinació de simplicitat i ingenuïtat, es centra en els contextos que es consideren marginals o excepcionals, però que, en realitat, anticipen escenaris més comuns.