Mario Santamaria

MARIO SANTAMARIA. SHOW ME A GHOST

Exposició a art3 (Valence, França). En el marc del programa Exchange Residency de Homesession. 

 

«Un monde 24/7 produit un semblant d’équivalence entre ce qui existe et ce qui est immédiatement disponible, accessible ou utilisable. Le spectral est toujours, d’une certaine manière, une intrusion, ou une disruption du présent par quelque chose qui se situe hors du temps, par des fantômes de ce qui n’a pas été détruit par la modernité, ceux de victimes qui ne sauraient être oubliées, ceux d’émancipations inabouties»
Jonathan Crary. 24/7 Le capitalisme à l’assaut du sommeil. éd. La Découverte, 2014.

El treball de Mario Santamaria s’inscriu en una sèrie de treballs fotogràfic duts a terme durant diversos anys basats en la imatge i la seva representació o absència. L’artista es centra en les principals xarxes socials que integren algoritmes de reconeixement d’imatges capaços d’identificar objectes i aprendre al llarg del temps, i que es converteixen en un important centre d’extracció de dades associats al nostre contingut. Les descripcions propostes pels usuaris estan lluny de les capacitats d’aquests algoritmes d’interpretar aquesta informació. Aquesta doble vida de les imatges es manté oculta a la caixa negra de les nostres interfaces, però forma part de la realitat informacional en la que evolucionem.

Show me a ghost és un projecte fotogràfic que documenta la capacitat de l’algoritme de Facebook per detectar la representació d’un fantasma. Una proposta sobre l’estat invisible de la imatge digital i la capacitat humana per concentrar-se en imatges visuals amb els ulls tancats.

Mario Santamaria (Burgos, 1985), llicenciat en Belles Arts i graduat en el Màster d’Arts Visuals i Multimèdia per la Universitat Politècnica de València, viu i treballa  a Barcelona.  La seva pràctica artística estudia el fenomen de l’observador contemporani parant atenció tant a les pràctiques representacionals o simbòliques com als aparells tècnics de visió i mediació. El seu treball problematitza les relacions entre la producció de subjectivitat i les formes en que el cos de l’observador és travessar per llenguatges i tecnologies en la societat contemporània. Utilitzant tàctiques d’apropiació, remake o muntatge, els seus projectes intervenen en diferents territoris com el conflicte, la memòria, la virtualitat o la vigilància.

Santamaría ha realitzat residències artístiques a centres de ciutats com Barcelona, Gant (Bèlgica), Stuttgart (Alemanya), Belfast (Irlanda del Nord) o Nova Delhi (India), entre d’altres. Recentment h estat finalista del Post- Photography Prototyping Prize organitzat pel Fotomuseum Winterthur. Ha participat en exposicions col·lectives en museus com el Münchner Stadtmuseu, ZKM Karlsruhe i el Württembergischer Kunstverein d’Alemania; la Fabra i Coats, el MACBA i la Fundació Tàpies de Barcelona;  La Casa Encendida de Madrid; i a la Devi Art Foundation de la Índia.