Julia Gorostidi

Julia Gorostidi. Quartzite / Quartzite

Projecte seleccionat per Exchange Residency Program en col·laboració amb Art3 (Valence, França)

Creat per un vídeo digital i una conversa escrita, Quartzite / Quartzite és el projecte desenvolupat per Julia Gorostidi durant la seva residència a Art3 (Valence, França) entre gener i febrer de 2017. Construït com un diàleg entre un objecte natural i la seva imatge generada per ordinador, el treball fa servir l’autobiografia d’una pedra de quarsita que es troba a la regió de Valence com a guió per a descriure lliurement la història geològica de la ciutat i qüestionar alhora la nostra tendència a humanitzar la natura i els objectes.

Basada en una discussió que l’artista va tenir amb el geòleg que li va donar a conèixer la roca, el text, escrit en francès, és una conversa entre una pedra de quatre-cents milions d’anys i la seva simulació digital acabada de néixer. A la recerca d’una història personal que la converteixi en una millor simulació, la imatge generada per ordinador intenta en aquest text identificar-se amb la roca metamòrfica i interrogar-la sobre els seus orígens, transformacions i moviments geogràfics. Pensat com una reinterpretació i reapropiació d’aquesta història per part de la pedra digital, el vídeo presentat al costat del text mostra el model 3D experimentant el seu passat tal com ell l’entén. Oscil·lant entre un protector de pantalla, un vídeo relaxant i un documental sobre naturalesa, la pel·lícula porta l’espectador a un entorn semi-hipnòtic que narra la història d’un objecte metamòrfic mentre que subjectivament retrata la història geològica de la regió.

Principalment preocupada per la representació de la identitat i la subjectivitat humana, el treball de Julia Gorostidi qüestiona sovint les relacions entre la narració i l’autoconstrucció. En la matèria metamòrfica aplica les seves preocupacions genèriques als no humans i reflexiona sobre com veiem i representem la natura en els nostres mons digitals i mentals.

http://www.art-3.org/art-contemporain/art3.phphttp://www.oneofthem.me